Obilovina – amarant
Složení: amarant zrno 100%
Amarant (laskavec) patří mezi nepravé obilniny, pro svoji vysokou výživnou hodnotu a nenáročnost při pěstování je nazýván plodinou třetího tisíciletí. Amarant svými vlastnostmi je důležitý jako prevence pro všechny věkové kategorie (pro malé děti – lyzin podporuje tvorbu mozkových buněk, pro sportovce – minerály, vitamíny a bílkoviny podporující růst svalové hmoty, pro starší generaci – regenerace buněk). Amarant je přirozeně bezlepkovou surovinou a neobsahuje LEPEK. Amarant má vysoký obsah bílkovin (bílkovina amarantu je kvalitou podobná živočišné ale neobsahuje nasycené mastné kyseliny a cholesterol), vyvážené složené esenciálních aminokyselin (především lyzinu a tryptofánu), obsahuje minerální látky (vápník, hořčík, draslík, železo, vitamíny řady B, antioxidant E a vitamín C). Amarant dobře působí při prevenci i léčbě zácpy, snižuje hladinu cholesterolu.
AMARANT se používá při redukčních a diabetických dietách – téměř neobsahuje jednoduché cukry. Díky složeným cukrům a nízkemu glykemickému indexu je vhodný pro pacienty s cukrovkou (nezpůsobuje rychlé vyplavování inzulínu do krve a tím snižujem ukládání tuků v organismu).
Hodí se do salátů, rizot, jako zavářka do polévek, na přípravu sladkých kaší a nákypů, kombinuje se s rýži (např. v hmotnostním poměru 1:3)
Skladování: skladujte v suchu a chraňte před přímým slunečním zářením.
Alergeny: Může obsahovat stopy sóji a skořápkových plodů.